τραγανα σπιτικα 'δημητριακα' πρωϊνου με κανελα
Πέρασε καιρός δε λέω. Το καλοκαίρι μας είχε μπόλικη δουλειά. Μαγειρικές κάναμε άλλα που καιρός να γράψουμε και να τις μοιραστούμε μαζί σας. Διάβασα πολύ για καινούργια πράγματα που αφορούν τη διατροφή. Ενδιαφέροντα και χρήσιμα όλα, θα τα πούμε και φυσικά θα τα δοκιμάσουμε τους επόμενους μήνες.
Τα σχολεία άνοιξαν και αυτό που απασχολεί μικρούς και κυρίως μεγάλους είναι το πρωϊνό και το δεκατιανό. Προτάσεις για εύκολα και θρεπτικά πρωϊνά προσπαθούν όλοι να σκεφτούν. Οι λύσεις πολλές και προπάντων πρέπει να δίνουν ενέργεια και θρέψη σε εμάς και τα παιδιά.
Τα δημητριακά ή corn flakes ή pops ή ολικής αλέσεως, σε νιφάδες, σε στρογγυλά, σε μαξιλαράκια, ή όπως θέλετε, τα βλέπω να κυκλοφορούν σε πολλά σπίτια για πρωϊνό μικρών και μεγάλων. Πάντα είχα την απορία, πως γίνεται το δημητριακό νιφάδα και πως ένα τρόφιμο που δείχνει τόσο επεξεργασμένο γίνεται να πλασάρεται για κάτι τόσο υγιεινό. Ειδικά όταν βλέπω το διαφημιστικό να διατυμπανίζει ότι τα δημητριακά είναι ολικής αλέσεως, νομίζει ότι έχει καθαρίσει και μας έχει απολύτως πείσει ότι είναι η πιο υγιεινή λύση για το πρωϊνό μας.
Ευτυχώς ζούμε στη εποχή της πληροφορίας και άμα ψάχνεις βρίσκεις. Τα δημητριακά λοιπόν, ας πούμε τα απλά κόρν φλέϊκς, για να μετατραπούν σε αυτές τις τραγανές νιφάδες, περνάνε από χίλια κύματα. Εν συντομία, πρώτα βράζονται τα δημητριακά για δύο με δυόμιση ώρες, αλέθονται και στεγνώνουν. Μετά πατιόνται από κυλίνδρους για να γίνουν νιφάδες, μπαίνουν στο φούρνο να τραγανίσουν, ψεκάζονται με ένα γλυκό διάλυμα, στεγνώνουν και μετά πάλι ψεκάζονται με βιταμίνες (περισσότερα δείτε το βίντεο του discovery εδώ).
Αν λοιπόν για τις απλές νιφάδες καλαμποκιού γίνεται αυτό, φανταστείτε τι γίνεται για τα δημητριακά σε περίεργα σχήματα, με επικαλύψεις, με αυτά που έχουν γέμιση, με τα διαίτης και λοιπά. Αυτά λοιπόν γίνονται με τη μέθοδο της ‘εξώθησης’ ή αλλιώς extrusion. Τα δημητριακά με τη μέθοδο αυτή, εξωθούνται με πίεση και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες από μια μικρή τρύπα και έτσι παίρνουν το σχήμα τους (ανάλογα στρογγυλά, ζωάκια, μακρόστενα). Η άλλη μέθοδος είναι να τα ‘φουσκώνουν’ (puffed), όπως τις νιφάδες ρυζιού. Μετά φυσικά ψεκάζονται με έλαια και ζάχαρη για να αποκτήσουν αυτό το τραγανό και να μην μουσκεύουν πολύ μέσα στο γάλα. Αν δε έχουν σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς ή μέλι και ότι άλλο φανταστείτε, βάλτε με το νου σας τι άλλο μπορεί να γίνεται, μέχρι να φτάσουν στο πρωϊνό σας.
Με τις διαδικασίες αυτές όπως καταλαβαίνουμε όλοι αν είχαν κάποιες βιταμίνες τα δημητριακό, έχουν καταστραφεί και επιπλέον έχει προστεθεί μπόλικη ζάχαρη και φυτικά έλαια αμφιβόλου ποιότητας. Λένε πως με τη μέθοδο της εξώθησης καταστρέφονται ακόμα και οι βιταμίνες που τα ψεκάζουν οι ίδιοι στη διαδικασία παραγωγής (περισσότερα εδώ). Με τον ίδιο τρόπο βέβαια γίνονται και όλα δημητριακά που κυκλοφορούν και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής ή στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Εξηγούμε για να μην παρεξηγούμε. Δεν μιλάμε για τις νιφάδες των δημητριακών, όπως για παράδειγμα της βρώμης, που είναι ολόκληρο το δημητριακό με το φλοιό του και που στην ετικέτα με τα συστατικά γράφει μόνο βρώμη. Μιλάμε για τα τραγανά δημητριακά που είναι στα χρωματιστά κουτιά και που τα δημητριακά είναι ένα μόνο από τα πολλά συστατικά της ετικέτας τους.*
Μεγάλη ευκολία δεν λέω να βγάζεις από το κουτί κάτι έτοιμο να ρίχνεις λίγο γάλα, να το τρώς και να φεύγεις. Σε αυτή την ευκολία πάνω έχουμε χάσει το λογαριασμό και αντί να θυμόμαστε τον Ιπποκράτη που έλεγε ότι ‘το φάμρμακο σου είναι η τροφή σου’, λέμε ας φάω κάτι στα γρήγορα γιατί πρέπει να φύγω για τη δουλειά και κάνουμε τη ζημιά μακροπρόθεσμα στην υγεία μας.
Υπάρχουν εναλλακτικές για όσους θέλουν να έχουν μια πιο υγιεινή επιλογή για τα δημητριακά τους. Νιφάδες βρώμης με γάλα, μαγειρεμένες σαν ρυζόγαλο, ή ακόμα και το παραδοσιακό μας ρυζογαλάκι με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη ή λίγο μέλι. Αν πάλι το τραγανό της υπόθεσης σαν ελκύει η σημερινή συνταγή είναι ότι πρέπει. Τραγανές μπουκίτσες με κανέλα, φτιαγμένες με αλεύρι ολικής αλέσεως και λευκό, ότι πρέπει για πρωϊνό.
Απλή στην προετοιμασία της. Απλά λίγη φασαρία έχει στη μεταφορά στο ταψί για το ψήσιμο. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορείτε να την κάνετε παρέα με τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χαράξουν με το εργαλείο της πίτσας το ζυμάρι σε τετραγωνάκια.
Σε αυτή τη συνταγή όπως θα δείτε γίνεται μια προετοιμασία του αλευριού, το λεγόμενο soaking, που λένε οι αμερικάνοι. Δηλαδή το αλεύρι πριν το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας το μουσκεύουμε σε ένα όξινο υγρό (γιαούρτι ή κεφίρ ή νερό με λεμόνι, ξύδι, ορό γάλακτος). Η διαδικασία αυτή έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και κάνει την τροφή πιο εύπεπτη, αλλά βοηθά και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών της συστατικών (διαβάστε περισσότερα εδώ). Μια ακόμα ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι η χρήση του λαδιού καρύδας (coconut oil), αντί για βούτυρο. Η διατροφική αξία αυτού του λαδιού τα κατατάσσει ανάμεσα στις πιο καλές πηγές λιπαρών με πολλά οφέλη για τον οργανισμό (διαβάστε περισσότερα εδώ). Εγώ μετά από όσα έχω διαβάσει για την τροφή αυτή τη χρησιμοποιώ σε κέϊκ, μπισκότα, σοκολατάκια, τηγανίτες, μάφιν, ψωμάκια γλυκά, αντί για βούτυρο και όπου δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο. Δίνει ωραία τραγανή υφή και δεν είναι τρανς μαργαρίνη. Αν πάλι σας αρέσει, διαλέξτε μιας καλής ποιότητας βιολογικό βούτυρο και απολαύστε τα τραγανά, σπιτικά δημητριακά σας.
Καλό πρωϊνό, είναι μια καλή αρχή …
* Πηγή : http://www.westonaprice.org/modern-foods/dirty-secrets-of-the-food-processing-industry
τραγανά 'δημητριακά' πρωϊνού με κανέλα
υλικά (για 360 – 380 τεμάχια ή 5 - 6 φλυτζάνια)
|
1 ¼ φλυτζανιού |
|
1 ¼ φλυτζανιού |
|
½ - 1 φλυτζάνι ή |
|
2/3 φλυτζανιού γιαούρτι και 1/3 γάλα |
|
1 φλυτζάνι γάλα & 1 κουταλιά χυμό λεμονιού * |
|
1/3 φλυτζανιού |
|
2 κουταλάκια |
|
2 κουταλάκια |
|
1/3 φλυτζανιού ή 50γρ |
|
2 κουταλιές |
|
1 κουταλιά εκχύλισμα ή ½ κουταλάκι σκόνη |
|
|
|
εκτέλεση
- Το προηγούμενο βράδυ ή το πρωϊ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής μέσα σε ένα βαθύ σκεύος.
- Προσθέτουμε το κεφίρ (ή τα υλικά που θα το αντικαταστήσουμε). Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας να ενωθούν. Αν χρειαστεί ζυμώνουμε και λίγο με τα χέρια μας ώστε η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ μας με το εξάρτημα του γάντζου για τη ζύμη.
- Βάζουμε το ζυμαράκι μας σε ένα βαθύ σκεύος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Το αφήνουμε για 8 με 12 ώρες στον πάγκο της κουζίνας μας.*
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη σόδα, την κανέλα, τη ζάχαρη, το μέλι και τη βανίλια.
- Βάζουμε το ζυμάρι μας στον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε το μίγμα με το βούτυρο, την κανέλα, τη ζάχαρη και το μέλι.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη μας με το γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ένα απαλό ζυμάρι. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι για να βοηθήσουμε το ζυμάρι μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας στα τέσσερα. Πασπαλίζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί με λίγο αλεύρι/ Βάζουμε ένα ένα ζυμαράκι πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και αφού αλευρώσουμε λίγο και τον πλάστη μας ανοίγουμε το ζυμάρι μας να γίνει ένα φύλλο πάχους 3χιλιοστών περίπου.
- Αλείφουμε το φύλλο μας με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. Μπορούμε να ανακατέψουμε και λίγη κανέλα ακόμα μέσα στη ζάχαρη.
- Με τη ροδέλα που κόβουμε την πίτσα ή με ένα μεγάλο μαχαίρι χαράζουμε το φύλλο και κόβουμε τετράγωνα 2Χ2 εκατοστά ή μακρόστενα κομμάτια.
- Με ένα πιρουνάκι μπορούμε αν κάνουμε τρυπούλες πάνω στα τετραγωνάκια αν θέλουμε.
- Αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και μεταφέρουμε τα τετράγωνα μας στο αντικολλητικό χαρτί. Τα τοποθετούμε έτσι ώστε να μην είναι το ένα δίπλα στο άλλο γιατί θα φουσκώσουν λιγάκι και θέλουμε να έχουν χώρο για να ψηθούν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανά.
- Ψήνουμε για 10 με 13 λεπτά, ή μέχρι τα δημητριακά μας να γίνουν τραγανά. Προσέχουμε να μην καούν γιατί δεν θέλουν και πολύ.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα ζυμαράκια.
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
- Τα τρώμε με γάλα ή γάλα από αμύγδαλο για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά και σκέτα είναι μια χαρά, τραγανά τραγανά.