ρυζογαλο αρωματικο

Το ταξίδι μου στις κουζίνες της Ανατολής συνεχίζεται. Κατά καιρούς με καταλαμβάνει ισχυρότατη επιθυμία για αναζήτηση νέων υλικών και πιάτων από άλλους πολιτισμούς και χώρες. Στον περίπατό μου αυτό έχω ανακαλύψει γαστρονομικά διαμάντια, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες καθημερινές συνταγές. Μια από αυτές είναι και το σημερινό αρωματικό ρυζόγαλο.

Οι Έλληνες αν το δοκιμάσουμε θα το πούμε ρυζόγαλο, οι Άγγλοι πουτίγκα, αλλά οι Ιρανοί το λένε sholeh zard. Η συνταγή έχει την καταγωγή της από την περσική κουζίνα και έχει καταγραφεί πριν από εκατοντάδες χρόνια. Αν τη μεταφράσουμε στα ελληνικά σημαίνει ‘κίτρινη σούπα’. Όχι πολύ ελκυστική ονομασία για κάτι γλυκό.

Μέχρι και τις μέρες μας το αρωματικό αυτό ρυζόγαλο προσφέρετε σε γιορτές και εξαιρετικές περιστάσεις. Επίσημο γλυκάκι δηλαδή. Το βρίσκουμε στο τραπέζι της περσικής πρωτοχρονιάς, αλλά και στο τέλος του ραμαζανιού. Τα υλικά του εξάλλου από παλιά, ήταν για χρήση σπάνια και γιορτινή. Ακριβά και δυσεύρετα, όπως το σαφράν και η ζάχαρη, ξεχωριστά, όπως το αρωματικό ροδόνερο και το κάρδαμο.

Οι εκδοχές του πολλές. Ίσως η κάθε οικογένεια να έχει τη δική της παραλλαγή στη συνταγή (δείτε εδώ το βίντεο με μια εκδοχή της συνταγής και γιατί όχι να μην τη μαγειρέψετε κιόλας). Η διακόσμηση πληθωρική, όπως ταιριάζει στις κουζίνες της Ανατολής. Με λεπτές κινήσεις και υπομονή, έγραφαν μηνύματα με γράμματα πάνω στην επιφάνεια του γλυκού στα περσικά ή έκαναν περίτεχνα σχέδια. Η πρωτότυπη συνταγή θέλει το ρύζι να βράζει ουσιαστικά σε ένα σιρόπι ζάχαρης, αφού η ποσότητα που χρησιμοποιείτε είναι μπόλικη. Αποκτά κίτρινο χρώμα με το σαφράν, άρωμα από το ροδόνερο, την κανέλα και έξτρα γεύση από το αμύγδαλο και το φιστίκι.

Δεν θα αρνηθώ ότι την πείραξα λίγο τη συνταγή. Μια εκδοχή πιο κοντά στα ελληνικά γούστα, μιας και το ρυζόγαλο το αγαπάμε και εμείς σαν λαός. Με γάλα λοιπόν αντί για νερό και με πολύ λιγότερη ζάχαρη. Έ όσο μπορούμε να την αποφεύγουμε και αυτή. Πρόσθεσα και κάρδαμο* (ή καρδάμωμο αν το προτιμάτε) που υπάρχει και σε κάποιες πρωτότυπες συνταγές. Η εκτέλεση είναι απλή και έχει ευελιξία. Για παράδειγμα την ποσότητα του σαφράν και του κάρδαμου μπορείτε να την κανονίσετε στα δικά σας γούστα. Αν θέλετε χρησιμοποιείτε το ανθόνερο και την κανέλα. Εσείς θα αποφασίσετε. Μπαίνει και για λίγο στο φούρνο να μελώσει και να γίνει μια νοστιμιά. Αν θέλετε για τώρα το καλοκαίρι το βάζετε και για λίγο στο ψυγείο να δροσερέψει.

Το συγκεκριμένο ρυζόγαλο με τον κρόκο παίρνει ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα, πολύ ελκυστικό για τα παιδιά. Παράλληλα θα πάρουν και τις ευεργετικές ιδιότητες από τον κρόκο (διαβάστε εδώ). Γιατί να μην τους αφηγηθείτε και την ιστορία, την καταγωγή και όσα συνοδεύουν το sholeh zard. Βάλτε και φαντασία σας και δημιουργήστε εικόνες στα παιδιά που θα τα ταξιδέψουν σε μέρη μακρινά. Είναι και αυτός ένα τρόπος να μάθουν και να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

ρυζόγαλο αρωματικό

υλικά (6 άτομα)

  • ρύζι γλασσέ
¾  φλυτζανιού
  • γάλα
3   φλυτζάνια
  • zάχαρη καστανή
½   φλυτζάνι
  • κρόκο   Κοζάνης
μια   μικρή πρέζα
  • καρδάμωμο   ή ξερό κάρδαμο κοπανισμένο
½   κουταλάκι
  • βούτυρο
30γρ
  • αμύγδαλα καβουρντισμένα χοντροκομμένα
2   κουταλιές
  • φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
1   κουταλιά
  • ανθόνερο
προαιρετικά
  • κανέλα
προαιρετικά

 

εκτέλεση                (το τρενάκι μας)

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το ρύζι. Τα αφήνουμε να βράσουν και αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου το ρύζι μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο, το κάρδαμο και το βούτυρο (στη φάση αυτή και το ανθόνερο αν επιθυμούμε).
  • Σιγοβράζουμε το ρυζόγαλό μας μέχρι να πήξει και να έχει υφή κρέμας. Στη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε πού και πού.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
  • Βάζουμε το ρυζόγαλό σε ένα μικρό ταψάκι ή πυρέξ (22Χ25), που έχουμε πρώτα λίγο βουτυρώσει.
  • Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια.
  • Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, το φιστίκι και την κανέλα. Αν θέλουμε πριν να το φάμε, μπορούμε να το βάλουμε για λίγο στο ψυγείο να γίνει πιο δροσερό.

 

*κάρδαμο ή καρδάμωμο = καρύκευμα με καταγωγή από φυτό των Ινδιών και της Σρι Λάνκα. Ο ξερός καρπός του φυτού, που συγγενεύει με το τζίντζερ, μοιάζει σαν ένα πράσινο μικρό φασολάκι. Για να το χρησιμοποιήσετε ανοίξτε τα «φασολάκια», βγάλτε τους μαύρους σπόρους που περιέχουν και κοπανίστε τους στο γουδί. Πολύ αρωματικό, προσθέτει εξωτικά λεμονάτο άρωμα.

ρυζόγαλο αρωματικό