ρεβυθια με σπανακι στο φουρνο

Αυτό που έκανε παλιότερα τη διατροφή των Ελλήνων, αλλά κυρίως των Κρητικών υγιεινή, ήταν η μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, χόρτων και λαχανικών. Γνωστό θα μου πείτε, αλλά μη εφαρμόσιμο στην παρούσα πραγματικότητα. Μια η δικαιολογία ότι τα παιδιά δεν τρώνε τα όσπρια, μια ότι δε με πιάνουν (οι φανατικοί κρεατοφάγοι), μια ότι θέλουν χρόνο να τα μαγειρέψεις και από την άλλη η έλλειψη φαντασίας στις συνταγές, έχουμε καταντήσει να τρώμε τα όσπρια μια φορά την εβδομάδα. Σαν να ξεπληρώνουμε το χρέος μας στις επιταγές της σύγχρονης διαιτολογίας.

Η επαφή για θέματα διατροφής τον τελευταίο καιρό με το εξωτερικό, μέσα από διαβάσματα, σεμινάρια και συνέδρια για θέματα διατροφής, μου επιβεβαιώνει κάθε φορά πως πολύ καλά έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που έτρωγαν συχνά πυκνά τα όσπρια. Όχι μόνο τα έτρωγαν, αλλά ήξεραν και να τα προετοιμάζουν σωστά, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός και να γίνονται ευκολοχώνευτα.

Ας ξεκινήσουμε με τα διατροφικά οφέλη. Με μια λέξη είναι μια υψηλής ποιότητας πηγή θρεπτικών συστατικών που δεν στοιχίζει ακριβά. Αυτός ήταν και ο λόγος της έντονης παρουσίας της στη μαγειρική της πατρίδας μας (φτωχοί στην τσέπη, πλούσιοι στη θρέψη). Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεϊνης και φυτικών ινών (διαλυτών και αδιάλυτων), προσφέρουν ιχνοστοιχεία (σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και απαραίτητα φυτικά οξέα. Βοηθάνε στη μείωση της χοληστερίνης και στην καλή λειτουργία του εντέρου. 

Τα όσπρια όπως και όλοι οι καρποί (δημητριακά, ξηροί καρποί κλπ) έχουν μια ουσία στο φλοιό τους που λέγεται φυτικό οξύ. Αυτό μας δυσκολεύει στη χώνεψη τους. Έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν τι επίδραση έχει το φυτικό οξύ στον οργανισμό μας και γιατί χρειάζεται να μουλιάζουμε όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, για να μεγιστοποιήσουμε τη θρεπτική τους αξία (διαβάστε εδώ).

Για να είναι τα όσπρια μας καλόβραστα, επιλέγουμε νέας σοδιάς (όχι περισσότερο από 13 μηνών). Τα καλύτερα είναι αυτά των 4 μηνών. Για να μουλιάσουμε τα όσπρια τα σκεπάζουμε με την τριπλάσια ποσότητα με νερό χλιαρό. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σωστά για ένα φλυτζάνι όσπρια με λεπτό φλούδι, όπως φακές, χρειαζόμαστε 1 κουταλιά από κάτι όξινο (λεμόνι ή ξύδι ή ορό γάλακτος ή κεφίρ ή γιαούρτι). Για τα πιο χοντρόφλουδα όσπρια, όπως ρεβύθια ή φασόλια χρειαζόμαστε 2 κουταλιές όξινο. Η διαδικασία του μουλιάσματος θα πρέπει να γίνει για τουλάχιστον 7 ώρες έως 24 (στην περίπτωση που το μούλιασμα κρατήσει τόσες ώρες, αλλάξτε μια φορά το νερό).  Να υπολογίζεται πως ένα φλυτζάνι όσπρια ωμά, δίνουν περίπου 2 ½ με 3 ½ φλυτζάνια βρασμένα.

Τα ρεβύθια ταιριάζουν πολύ ωραία με το σπανάκι. Το φαγάκι αυτό έγινε πολύ εύκολα. Η μόνη προετοιμασία που έκανα από την προηγούμενη μέρα είναι να μουλιάσω τα όσπρια και να τα βράσω λίγο, ίσα ίσα να μαλακώσουν. Όσοι έχετε θέμα με το έντερό σας ή με τη χώνεψη των οσπρίων μουλιάστε τα για όσο περισσότερο μπορείτε για να μην σας πειράξουν (μέχρι και 24 ώρες). Έχω καθαρίσει και πλύνει το σπανάκι. Την ώρα που θέλω να μαγειρέψω ρίχνω τα υλικά στη γάστρα όλα μαζί, σκεπάζω και ψήνω. Είναι απλά εύκολα και  νόστιμα. Είναι και αυτό από τα φαγητά που μέσα σε μια κατσαρόλα μαγειρεύεται όλο το φαγητό και δεν χρειάζονται επιπλέον προετοιμασίες για τα συνοδευτικά. Καμιά φορά βάζω και λίγο ρυζάκι μέσα ή τραχανά και γίνεται επίσης εύγεστο και χορταστικό. Απλά θέλει λίγο παραπάνω νεράκι στο ψήσιμο. Αν δεν έχετε γάστρα, ούτε κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο, μαγειρέψτε τα σε ένα ταψί ή πυρέξ που θα σκεπάσετε με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω θα κλείσετε καλά με αλουμινόχαρτο.

Το φαγάκι μας το συνοδέψαμε με Κρητικές σταφιδολιές, τέλεια. Αν κάνει και κρύο ακόμα καλύτερα. Αν ανάψουμε και τον ξυλόφουρνο κάποια στιγμή, καλά θα ήταν να βάλουμε μέσα καμιά γάστρα με ρεβύθια και σπανάκι. Άλλη νοστιμιά! 

ρεβύθια με σπανάκι στο φούρνο 

υλικά (για 4  - 6 μερίδες) 

  • ρεβύθια
300γρ
  • ελαιόλαδο
½ φλυτζάνι
  • κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα
  • πράσα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο
  • σπανάκι καθαρισμένο & χοντροκομμένο
500γρ
  • χυμός λεμονιού
1 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού
1 λεμόνι
  • μαϊντανό ή μυρώνια ή καυκαλήθρες ή ένα μίγμα των δύο ή των τριών, ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
¼ κουταλάκι
  • νερό χλιαρό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών ή ζωμό που έβρασαν τα ρεβύθια
2 φλυτζάνια
  • αλάτι & πιπέρι
 

 

εκτέλεση                   

  • Μουλιάζουμε τα ρεβύθια μας από την προηγούμενη μέρα για 7 – 12 ώρες. Τα μουλιάζουμε σε νερό να τα σκεπάζει καλά και προσθέτουμε 2 κουταλιές χυμό λεμόνι ή γιαούρτι ή κεφίρ ή λευκό ξύδι.
  • Την ημέρα που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας, σουρώνουμε τα ρεβύθια από το νερό και τα βράζουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο (όχι να βράσουν πολύ).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ºC.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (που μπαίνει στο φούρνο) ή γάστρα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα ρεβύθια. Από πάνω βάζουμε το σπανάκι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Τέλος ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ή με μια μεγάλη κουτάλα το φαγητό.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα ή τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε αρχικά για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200ºC  και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.
  • Τσεκάρουμε αν το φαγητό μας θέλει λίγο ακόμα νερό (αυτό που θέλουμε είναι να έχει ζουμάκι αλλά να μην είναι και σαν σούπα).
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε για 30λεπτά ακόμα ή μέχρι να είναι ψημένα τα ρεβύθια και να έχει μελώσει το φαγήτό μας.
  • Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε.

 (εκτυπώστε τη συνταγή)

ρεβύθια με σπανάκι στο φούρνο