παγωτο σοκολατα
Όποιος δεν ένιωσε τη ζέστη αυτή τη εβδομάδα, ή θα βρισκόταν σε καμιά παραλία από το πρωί μέχρι το βράδυ ή θα ήταν αγκαλιά με το κλιματιστικό. Για Ιούνιο είναι λίγο υπερβολικό να ανεβαίνει το θερμόμετρο πάνω από τους 30°C. Αλλά εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω, έχουμε εναλλακτικές.
Ένα χυμό φρούτων εποχής σε ψηλό ποτήρι με μια φέτα φρέσκο ροδάκινο και μπόλικο πάγο ή μια λεμονάδα σπιτική. Μια μπύρα σερβιρισμένη σε ποτήρι παγωμένο ένα ζεστό βράδυ παρέα με φίλους. Αν η κούραση από τη ζέστη είναι πολύ, ε, τότε θέλεις κάτι κρύο και γλυκό μαζί για να αισθανθείς ανακούφιση από την ταλαιπωρία. Το σκηνικό στην περίπτωση αυτή αλλάζει και αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Το πιο απλό μια γρανίτα παγωμένη με ζωηρό χρώμα, δύο μπάλες παγωτό με όλα τα συνοδευτικά τους. Για τους πιο γκουρμέ, ένα σορμπέ θα ζωντανέψει από την καλοκαιρινή κάψα τους γευστικούς κάλυκες.
Με τούτα και με εκείνα, φτάσαμε που αλλού, μα στο παγωτό. Τι να το κάνεις όλοι οι δρόμοι για μικρούς και μεγάλους καταλήγουν στο δροσερό παγωτάκι. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα παγωτάκι απόγευμα καλοκαιριού στη βεράντα του. Ή μια βόλτα νωρίς το βράδυ με αφορμή ένα παγωτό.
Για το παγωτό έχω κακά νέα και καλά νέα. Τα κακά νέα είναι πως τα περισσότερα παγωτά που κυκλοφορούν σήμερα ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που είναι πραγματικά το παγωτό. Δηλαδή, γάλα ή και κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, αυγά (προαιρετικά).
Τα περισσότερα βιομηχανικά παγωτά δεν περιέχουν κρέμα. Το γάλα προστίθεται με τη μορφή σκόνης και το λίπος (που στην κανονική μορφή προέρχεται από το γάλα και είναι σημαντικό για τη χαρακτηριστική υφή του παγωτού) αντικαθίσταται με ύποπτα φυτικά έλαια. Οι χρωστικές, τα πρόσθετα και τα γνωστά Ε δεν λείπουν, όπως και ο αέρας. Αέρας μπόλικος που είναι και φθηνός!
Λυπάμαι που σας το λέω αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες γράφουν παγωμένο γλύκισμα, ναι, όπως το ακούτε, δηλαδή όχι παγωτό. Για να χαρακτηριστεί παγωτό το προϊόν ο νομοθέτης θέτει ‘προϋποθέσεις’ που κοστίζουν, με καταλαβαίνετε. Όσο για τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων εκεί όλα επαφίενται στον πατριωτισμό των κατασκευαστών.
Ας έρθουμε τώρα στα καλά τα νέα. Το πρώτο είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προσπάθειες από ανθρώπους που αγαπούν την ποιότητα να φτιάξουν παγωτό με τα πιο εξαιρετικά υλικά, κυρίως το γάλα. Αν ψάξουμε λίγο θα τους βρούμε και είναι καλό να τους υποστηρίζουμε. Εξάλλου αν το παγωτό είναι πολύ καλής ποιότητας δεν χρειάζεται να φας πολύ. Αξίζει τον κόπο, ειδικά για τα παιδιά που τους αρέσει τόσο πολύ.
Το άλλο καλό είναι πως δεν είναι τίποτα να φτιάξει κανείς παγωτό στο σπίτι. Υπάρχουν στην αγορά παγωτομηχανές που δεν στοιχίζουν ακριβά. Μια καλή επένδυση για τους μικρούς ‘πελάτες’ σας που το αναζητούν με λαχτάρα. Με τον τρόπο αυτό θα ξέρετε την ποιότητα των πρώτων υλών και θα μπορείτε να το φτιάξετε πολύ εύκολα και μαζί με τα παιδιά σας. Σκεφτείτε μόνο την ποσότητα της ζάχαρης που θα γλυτώσουν. Επίσης αν μάθουν στο καλό παγωτό, θα εκπαιδεύσουν τον ουρανίσκο τους να απορρίπτει με ευκολία τα ‘παγωμένα γλυκίσματα’. Για να το φτιάξετε χωρίς παγωτομηχανή, δεν το συστήνω, έχει πολύ φασαρία και το αποτέλεσμα μπορεί να μην σας ανταμείψει.
Προτιμώ να φτιάχνω το παγωτό με βιολογικό γάλα και γιατί όχι και κατσικίσιο, και με καστανή ζάχαρη. Όσοι δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε με γάλα καρύδας. Διάλεξα τη συγκεκριμένη συνταγή γιατί δεν έχει αυγό (για λόγους ασφάλειας των τροφίμων, ειδικά για τα παιδιά), κρέμα γάλακτος, είναι πολύ εύκολη, γρήγορη και με νόστιμο αποτέλεσμα. Γιατί διάλεξα παγωτό σοκολάτα δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Το αγαπημένο των παιδιών. Για όσους νοιάζονται για τη σιλουέτα τους νομίζω είναι ότι πρέπει η συγκεκριμένη συνταγή. Η πιο αυστηρή επιλογή μετά είναι μια γρανίτα ή ένα παγωτό με φρουτένια γεύση.
Το σπιτικό παγωτό επειδή δεν έχει αέρα και βελτιωτικά, είναι πιο σκληρό στην υφή. Αυτό όμως δεν είναι τόσο αρνητικό σε σχέση με την ποιότητα που έχει. Φυλάξτε το σε μικρές ποσότητες, ώστε όταν το βγάζετε από την κατάψυξη να το καταναλώνετε. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αποφεύγετε τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν το αφήνετε να μαλακώσει για να το σερβίρετε και μετά το ξαναβάλετε στην κατάψυξη. Διατηρείστε το στους -18 βαθμούς. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για πέντε, δέκα λεπτά και σερβίρετε το παγωτό σας με φαντασία. Κλείστε τα μάτια και απολαύστε το, καλοκαίρι είναι….
παγωτό σοκολάτα
υλικά
|
3 φλυτζάνια |
|
¼ φλυτζανιού |
|
3 κουταλιές |
|
¼ κουταλάκι |
|
200γρ |
εκτέλεση (το τρενάκι μας)
-
Βάζουμε 2¼ φλυτζάνια από το γάλα και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
-
Όσο ζεσταίνουμε το γάλα, σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη, το κόρν φλάουερ, το αλάτι και 1/4 φλυτζανιού από το γάλα.
-
Ρίχνουμε το μίγμα με τη ζάχαρη και το κόρν φλάουερ στο ζεστό γάλα.
-
Ανακατεύουμε καλά συνέχεια και αφήνουμε να βράσουν για 3 - 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
-
Βάζουμε το υπόλοιπο ½ φλυτζάνι γάλα να ζεσταθεί καλά και το ρίχνουμε πάνω στα κομμάτια της κουβερτούρας, περιμένουμε ένα λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.
-
Προσθέτουμε τη σοκολάτα στο μίγμα γάλακτος κόρν φλάουερ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
-
Αν δούμε ότι το μίγμα μας έχει σβολιάσει ή είναι πολύ σφιχτό το περνάμε από μια σίτα.
-
Σκεπάζουμε την επιφάνεια με μια μεμβράνη για να μην δημιουργήσει πετσούλα από πάνω και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα.
-
Βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες.
-
Βάζουμε το παγωτό μας στην κατάψυξη για 2- 3 ώρες τουλάχιστον.
-
Για να το σερβίρουμε το αφήνουμε έξω από την κατάψυξη για 5 λεπτά τουλάχιστον.