
μοσχαρι μαριναρισμενο με κρασι
Κυριακάτικο φαγητό μαγειρεύει σήμερα η κουζίνα μας. Ξέρετε αυτά τα μαμαδίστικα φαγητά που όλοι τα έχουμε συνδέσει με ένα οικογενειακό τραπέζι. Μου αρέσει η ιδέα της μάζωξης γύρω από το τραπέζι οικογένειας και φίλων, με αφορμή ένα φαγητό. Συναισθήματα και λόγια, που δημιουργούν αναμνήσεις και όμορφες στιγμές.
Μοσχαράκι λοιπόν για σήμερα, που θα το μεθύσω με το καινούργιο μας κρασί. Με σταφύλια της φετινής χρονιάς, μπήκε στο βαρέλι το Σεπτέμβριο. Ανοίξαμε για πρώτη φορά το Νοέμβριο να το δοκιμάσουμε, φρέσκο φρέσκο. Τώρα ήρθε η ώρα να το βάλουμε και στην κατσαρόλα.
Μαρινάδα ετοίμασα να κολυμπήσει το μοσχαράκι για ώρες, να πάρει όλα τα αρώματα και τη γεύση από το κρασί. Πρόσθεσα επίσης, λαχανικά και μυρωδικά στη μαρινάδα. Δάφνη, δεντρολίβανο και κόκκους μαύρο πιπέρι. Να νοστιμίσει και να έχει ένα ωραίο μπουκέτο από αρώματα σε κάθε μπουκιά.
Η βουτιά κράτησε πάνω από 12 ώρες. Το ψήσιμο αργό και με χαμηλή φωτιά να έρθει να μελώσει η σάλτσα. Το έβαλα να ψήνεται το πρωϊ και το ξέχασα. Λουκούμι έγινε το κρέας, μαλακό και τρυφερό. Το συνόδεψα με ταλιατέλες κατόπιν απαίτησης του Μιχαήλ. Ταιριάζει όμως πολύ ωραία και με πουρέ πατάτας ή ακόμα καλύτερα πατάτας και σελινόριζας.
Το τραπέζι της Κυριακής συμπληρώθηκε με σαλάτα πράσινη και μια Ηπειρώτικη πιτούλα με σπανάκι χωρίς φύλλο, μόνο με χυλό από καλαμποκάλευρο. Αν θέλετε να αποφύγετε τα μακαρόνια και τις πατάτες, βράστε μπρόκολα, κουνουπίδι ή και τα δύο μαζί. Συνοδέψτε το μοσχαράκι με τα βραστά λαχανικά, αφού τα ραντίσετε με ένα ωραίο λαδολέμονο ή λίγο βιολογικό βουτυράκι.
Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν με το συγκεκριμένο φαγητό ή με το στρώσιμο του τραπεζιού, που τόσο πολύ τους αρέσει. Στην προετοιμασία της μαρινάδας τα μικρότερα παιδιά μπορούν να προσθέσουν τα μυρωδικά και τα λαχανικά. Τα μεγαλύτερα μπορούν να βοηθήσουν στο καθάρισμα των λαχανικών. Εξηγήστε στα παιδιά πως όταν μαρινάρουμε το κρέας ή οτιδήποτε άλλο, το κάνουμε για να δώσουμε επιπλέον γεύση στο φαγητό μας, αλλά και για να γίνει πιο τρυφερό το κρέας.
Μια ευκαιρία για να θυμηθείτε και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, που είτε θα την έχουν πει στο σχολείο ή θα τους την περιγράψετε για πρώτη φορά εσείς. Ένα ωραίο βιβλίο για το αμπέλι και το κρασί έχει γράψει ο Δημήτρης Μπασλάμ (του Αγησίλαγου αν τον γνωρίζετε), για τα μουστοκούλουρα. Αν συνοδέψετε το μοσχαράκι με πουρέ, αρέσει στα παιδιά πολύ να συμμετέχουν στην προετοιμασία του. Θυμηθείτε αν έχετε πάνω από ένα παιδάκι στο σπίτι για να μην επικρατήσει πανικός, μοιράστε τις αρμοδιότητες πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.
Καλό μαγείρεμα εύχομαι για το κυριακάτικο τραπέζι και καλή όρεξη!
μοσχαράκι μαριναρισμένο με κρασί
υλικά (για 4 - 6 άτομα)
|
1000γρ |
|
3 |
|
1 μεγάλο |
|
1 - 2 σκελίδες |
|
2 κλωναράκια |
|
ένα μπουκάλι |
|
2 -3 |
|
2 κλωναράκια |
|
8 |
|
8 κουταλιές |
|
εκτέλεση
- Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα κομμάτια από το μοσχάρι σε ένα βαθύ σκεύος. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερυ και το κρασί. Φροντίζουμε να διαλέξουμε ένα σκεύος που να χωράει τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το πιπέρι και έτοιμη η μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί το κρέας για τουλάχιστον 12 ώρες.
- Όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και την κρατάμε στην άκρη. Το ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει από τα πολλά υγρά.
- Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι (με καπάκι). Προσθέτουμε το κρέας και περιμένουμε να ‘θωρακιστεί’ και από τις δύο πλευρές.
- ‘Ψαρεύουμε’ τα λαχανικά από τη μαρινάδα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
- Ψήνουμε για δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη μαρινάδα, αφήνουμε να βράσει για λίγο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας.
- Ψήνουμε για μιάμιση με δύο περίπου ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αν έχει ψηθεί το κρέας και η σάλτσα μας έχει πολλά υγρά, τότε αφαιρέστε το κρέας και ψήστε τη σάλτσα λίγο ακόμα σε πιο δυνατή φωτιά, για να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Συνοδεύουμε με ταλιατέλες ή με πουρέ πατάτες ή ακόμα καλύτερα με βραστά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.