κοτοσουπα η θεραπευτικη

Μην απορείτε που εδώ και μια εβδομάδα είμαστε εκτός κουζίνας. Τη βγάζουμε στο κρεβάτι αγκαλιά με πυρετούς, βήχα και τα κοκαλάκια μας να πονούν. Θα σκεφτείτε καθόλου πρωτότυπο για την εποχή. Μας χτύπησε και εμάς την πόρτα ο ιός ή η γρίπη, όπως θέλετε πείτε το. Μικροί μεγάλοι περάσαμε μερικά βράδια παρέα με το θερμόμετρο και τα αντιπυρετικά.

Για να είμαι απολύτα ειλικρινής την πέρασα πιο ελαφριά από όλους στην οικογένεια. Ευτυχώς διασώθηκε και ένας από την μεγάλη ταλαιπωρία, για να περιθάλψει τους υπόλοιπους. Πως συνέβη αυτό, με δύο τρόπους. Πρώτο έπινα καθημερινά μια άριστης ποιότητας βιταμίνη C. Αφού είδα τους υπόλοιπους να αρρωσταίνουν, έστησα κατσαρόλα και έφτιαξα τη θεραπευτική κοτόσουπα. Σούπα για πρωϊνό, σούπα για μεσημέρι, σούπα για βραδυνό. Σαν τον Αγησίλαγο και εγώ, αν τον γνωρίζεται, τον μάγειρα λαγό στο παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ.

Ανασταίνει και νεκρούς μια αχνιστή κοτόσουπα με μπόλικο λεμόνι. Με λίγο κόπο, πολύ καλά υλικά και αργό βράσιμο, γίνεται το θαύμα. Φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας η σούπα, τρώγεται και όταν δεν είμαστε άρρωστοι. Όταν όμως η μύτη είναι κλειστή, ο λαιμός γρατζουνάει και ο ιός αλωνίζει, δεν υπάρχει καλύτερο. Παραδοσιακά όλοι ξέρουμε ότι άρρωστος και κοτόσουπα πάνε παρέα. Όμως επειδή στην εποχή μας όλα ερευνώνται, έχουμε πια και αποδείξεις για αυτό.

Οι σούπες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Τα υδατοδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Aπό την άλλη πλευρά, διατηρούνται και τα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, όταν οι σούπες περιέχουν και τα ολόκληρα κομμάτια τους, εκτός από το ζωμό. Εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (όσες περιέχουν κρέας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Επίσης κατά το βρασμό διασπάτε μέρος των συστατικών των λαχανικών με αποτέλεσμα η απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων να γίνεται ευκολότερα. Η σούπα αποτελείται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό (45-75% του όγκου της), με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κοτόσουπα βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ίωσης, μιας και δρά σαν αντιφλεγμονώδες, εμποδίζοντας την εξάπλωση των ιογενών κυττάρων. Συμβάλει επίσης στο να διαλυθεί η βλέννα και να προχωρήσει μέσα στη ρινική κοιλότητα, καθαρίζοντας και τα ιγμόρεια για να αναπνεύσουμε καλύτερα. Αποφεύγουμε με τη σουπίτσα και την αφυδάτωση.

Σούπα από σούπα έχει διαφορά, ανάλογα με την ποιότητα των πρώτων ύλων που θα χρησιμοποιήσουμε. Προμηθευτικά λοιπόν βιολογικό κοτοπουλάκι, το βύθισα στο νερό με 2 κουταλιές μηλόξυδο. Το άφησα για μισή ωρίτσα έτσι, μέχρι να ετοιμάσω και τα υπόλοιπα υλικά. Με τον τρόπο αυτό προσθέτοντας το όξινο, που μπορεί να είναι και λεμόνι, ο ζωμός μας γίνεται πιο πλούσιος σε μέταλλα (βοηθά τα μέταλλα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά να εκλύονται πιο εύκολα από τα κόκαλα στο νερό). Έριξα και κρεμμυδάκια, καρότα, σέλερι, ένα πράσο μικρό, λίγο μαϊντανό και σέλινο. Αν είναι καιρός και έχω, ρίχνω και μια μικρή ντοματούλα. Έβαλα και δύο κουταλάκια κόκκους πιπέρι και δύο τρία φύλλα δάφνης.

Άφησα το κοτόπουλο μου να σιγοβράσει  για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Σούρωσα το ζωμό και μετά έβαλα πολύ λίγο ρυζάκι να βράσει μέσα στο ζωμό. Στο μεταξύ με το χέρι έκοψα μικρά μικρά κομματάκια κοτόπουλο για να τα προσθέσω στο πιάτο. Σέρβιρα σε βαθιά πιάτα με μπόλικο λεμόνι και πιπεράκι φρεσκοτριμμένο. Ανακούφιση!  Στηλώθηκα που έλεγε και η γιαγιά μου. Να έρθει επιτέλους η Άνοιξη, να βγει ο ήλιος για τα καλά, να μας ζεστάνει, να λιαστούμε και να απολυμανθούμε από τα μικρόβια. Άντε καλή μας ανάρρωση.

κοτόσουπα η θεραπευτική