ανοιξιατικο φυτεμα

Η άνοιξη είναι πια εδώ. Ήρθε επιτέλους η ώρα για να ξεκινήσει το όνειρο. Δεν το κρύβω πως από τότε που μαγειρεύω και είναι αρκετά τα χρόνια, είχα πάντα ένα κρυφό πόθο. Ποιος ήταν αυτός; Κάτι απλό και πολύ φυσικό. Φανταζόμουν ένα κήπο κοντά στο σπίτι με όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Να μπορώ να μαζέψω ότι βγάζει το μποστάνι μου και να το μαγειρεύω. Μεγάλη ευχαρίστηση!

Τον προηγούμενο χειμώνα κάτι έγινε. Τώρα όμως που ο Απρίλης είναι εδώ δεν θα χάσουμε την ευκαιρία. Εξάλλου το καλοκαιρινό περιβόλι είναι πιο πλούσιο λιγάκι. Από πού να πρωτοξεκινήσω. Ντομάτες μικρές και μεγάλες, κόκκινες και ρόζ, αγγουράκια, κολοκύθια μακρόστενα και στρογγυλά, μελιτζάνες άσπρες και μώβ, φασολάκια και πιπεριές. Δεν θα λείψουν βέβαια και τα φρούτα, πεπόνι και καρπούζι. Στα αρωματικά θα πρωταγωνιστήσει ο πλατύφυλλος βασιλικός ή genovese αν το προτιμάτε, θα ακολουθήσουν το θυμάρι, η ρίγανη, ο κόλιανδρος και το εστραγκόν. Κρεμμύδια και σκόρδα έχουμε από το χειμωνιάτικο κήπο μας. Το καλάθι μας γεμάτο και το μενού πλήρες. Αν δεν μπορείς να μαγειρέψεις με αυτά τα υλικά, τότε καλύτερα πάρε φαγητό από τη μαμά σου, που θα έλεγε και μια καλή φίλη.

Σήμερα λοιπόν ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε τα σπορόφυτα. Δηλαδή να φυτέψουμε τα σποράκια μας σε μικρά γλαστράκια, μέχρι να γίνουν μικρά φυτά και να μπορέσουν να μεταφυτευτούν στο χώμα. Είχαμε από καιρό προμηθευτεί τους σπόρους μας. Τους βρήκαμε διαδικτυακά, πιστοποιημένους βιολογικούς. Έχουμε βέβαια και ντόπιους σπόρους, όπως τη ρόζ και μυρωδάτη Κρητική ντομάτα. Οι κηπουρικές εργασίες φυσικά και περιελάμβαναν το μικρό Μιχαήλ. Άλλωστε το είχα σχεδιάσει έτσι, ώστε να μπορεί να συμμετέχει και εκείνος σε όλα τα στάδια .

Είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα για παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών. Μαθαίνουν πολλά για τα λαχανικά και τη διαδικασία παραγωγής τους. Αλλά πιο σημαντικό από όλα, μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση και τις υγιεινές τροφές. Γίνεται να έχεις μάθει πως φυτεύεται το κολοκυθάκι, να το βλέπεις να μεγαλώνει και να μην το τρώς; Αποκλείεται. Θα το δοκιμάσεις και με μεγάλη χαρά μάλιστα. Άσε που θα εκπαιδεύσεις και τον ουρανίσκο σου να ξεχωρίζει τη γεύση που έχει το σωστό το κολοκύθι από μικρός.

επεισόδιο πρώτο

Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας τα γλαστράκια που θα χρειαζόμασταν. Προμηθευτήκαμε και πλαστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά θέλαμε και τα δικά μας. Για να φτιάξουμε τα γλαστράκια χρειαστήκαμε μόνο, φύλλα από εφημερίδες, ένα τενεκεδάκι από κονσέρβα και ένα μεγάλο ψαλίδι.

πως γίνεται...

  • Παίρνουμε ένα φύλλο εφημερίδας (όχι σελίδα) το διπλώνουμε στα δύο και μετά στα τέσσερα κατά μήκος, ώστε να σχηματιστεί μια μακρόστενη λωρίδα.
  • Κόβουμε από τη μια άκρη κατά μήκος, μια λωρίδα περίπου 1εκ με 1,5εκ.
  • Παίρνουμε το τενεκεδάκι, το τοποθετούμε πάνω στη λωρίδα από εφημερίδα που έχουμε σχηματίσει, δύο εκατοστά κάτω από το πάνω χείλος (από το μέρος που είναι το άνοιγμα).
  • Τυλίγουμε την εφημερίδα γύρω από αυτό όσο πιο σφιχτά γίνεται.
  • Ακουμπάμε το τενεκεδάκι με το πάνω χείλος στο τραπέζι και διπλώνουμε την εφημερίδα ώστε να σχηματίσουμε τον πάτο για το γλαστράκι μας. Διπλώνουμε πρώτα από το μέρος που τελειώνει η εφημερίδα. Με τον τρόπο αυτό ο πάτος μας θα είναι πιο σταθερός.
  • Πατάμε καλά την εφημερίδα γύρω γύρω στον πάτο από το τενεκεδάκι. Να διπλώσει καλά.
  • Το γυρίζουμε ανάποδα και τραβάμε προσεκτικά τα τενεκεδάκι έξω.
  • Γεμίζουμε αμέσως με λίγο χώμα το γλαστράκι για να σταθεροποιηθεί ο πάτος, να έχει βάρος και να κάθεται καλύτερα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όσα γλαστράκια θέλουμε να φτιάξουμε.

όλα έτοιμα για τη σπορά.....

  • Γεμίζουμε τα γλαστράκια με χώμα μέχρι το 2/3 (χρησιμοποιήσαμε φυτόχωμα που προμηθευτήκαμε από φυτώριο).
  • Για να διευκολυνθούν τα παιδιά στο γέμισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο κουτάλι ή όπως βλέπεται εμείς χρησιμοποιήσαμε τα κουτάλια μεζούρες (ιδανικό είναι αυτό του ¼) που έχουμε στην κουζίνα. Έτσι το χώμα δεν έπεφτε από εδώ και από εκεί και τα πιο μικρά παιδιά, όπως ο Μιχαήλ, μπορούν να τα κρατούν πιο σταθερά.
  • Σπέρνουμε σε κάθε γλαστράκι, στα λαχανικά από ένα μέχρι δύο σποράκια (στην περίπτωση που δεν πιάσει το ένα). Στα αρωματικά μπορούμε να βάλουμε τέσσερις με πέντε σποράκια σε κάθε γλαστράκι.
  • Γεμίζουμε με λίγο χώμα ακόμα το γλαστράκι μας και το πατάμε ελαφριά.
  • Ποτίζουμε τα σπορόφυτά μας με λίγο δροσερό νεράκι. Ίσα να δροσιστεί το χώμα. Αυτοσχέδιο ποτιστήρι: παίρνουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού ανοίγουμε τρυπούλες στο καπάκι του, το γεμίζουμε νερό που πέφτει σαν απαλή βροχή σιγά σιγά.
  • Τοποθετούμε τα σπορόφυτα σε σκιερό μέρος.
  • Σημαντικό! Τα ποτίζουμε μια φορά κάθε μέρα, προτιμότερο πολύ πρωϊ ή απόγευμα.

Τώρα θα περιμένουμε για τρείς μπορεί και τέσσερις εβδομάδες μέχρι να μεγαλώσουν και να μπορούν να μεταφυτευτούν.

Μην το σκέφτεστε. Αν έχετε κήπο ή χώρο για γλάστρες μεγάλες ξεκινήστε. Θέλει κόπο, αλλά όπως έλεγε και ο καθηγητής μου της ιστορίας στο Λύκειο ‘τα καλά και αγαθά, κόποις κτώνται’.

Για το επόμενο επεισόδιο θα σας κρατήσω ενήμερους.

Συνεχίζεται……..

 

(εκτυπώστε τις οδηγίες)

ανοιξιάτικο φύτεμα