
κινόα
Κινόα το ‘Χρυσάφι των Ίνκας’, το ιερό φυτό της περιοχής των Άνδεων στη Νότια Αμερική. Το γνώριζαν πάνω από τρείς χιλιάδες χρόνια πριν στη Βολιβία και το Περού. Οι Ίνκας το λάτρευαν και ήταν άρρηκτα δεμένο με δοξασίες και θρύλους του πολιτισμού τους. Το έφερε σε αυτούς ένα ιερό πουλί με την υπόσχεση ότι θα φέρνει το σώμα τους σε κατάσταση απόλυτης ευεξίας και το πνεύμα τους σε ανάταση. Πως τα επιτυγχάνει όλα αυτά, πολύ απλά είναι από τη φύση του προικισμένο. Δεν είναι δημητριακό στην πραγματικότητα, αλλά σπόρος. Αλλά είναι αυτό που λέμε σούπερ-τροφή.
Εύπεπτο, με μπόλικες φυτικές ίνες (καλή λειτουργία του εντέρου, αίσθηση κορεσμού) και χωρίς γλουτένη. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σίδηρο, έχει δράση επουλωτική, αναλγητική και αντι-φλεγμονώδη. Αυτό όμως που κάνει το κινόα σούπερ τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεϊνη (16% με 18%, όταν το σιτάρι έχει μόνο 14% και το ρύζι 7,5%) και σε αμινοξέα, κυρίως λυσίνη (που βοηθά στο μεταβολισμό των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση) και μεθεινίνη, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Μαζί του δηλαδή επιτυγχάνουμε περισσότερη συγκέντρωση και καλύτερη απόδοση στις πνευματικές μας εργασίες. Φανταστείτε τι μπορεί να προσφέρει στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους αν το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Για τους δε μεγάλους, που τη χρειάζονται και περισσότερο, είναι πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που συνδέεται με την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και άρα με την καλή μας διάθεση. Το κινόα αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και τη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων. Άρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3) και σελήνιο. Συμβάλει στον έλεγχο του βάρους, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσημάτα και τον διαβήτη. Δεν του λείπει το φυλλικό οξύ (σημαντικό για τα έμβρυα και τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία), αλλά και το ασβέστιο (περιέχει διπλάσια ποσότητα από το σιτάρι ολικής αλέσεως).
Έχει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. Ανεβάζει τον αιμοτοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τι άλλο να θελήσει κανείς από ένα τρόφιμο;
Στα καταστήματα κυκλοφορεί η ‘άσπρη’ κινόα και η κόκκινη, η ‘βασιλική’, όπως λέγεται. Από άποψη διατροφικής αξίας, η κόκκινη μπορούμε να πούμε ότι είναι ελάχιστα ανώτερη από την άσπρη, χωρίς όμως να υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές. Μαγειρικά η κόκκινη κρατά καλύτερα το σχήμα της στο μαγείρεμα (κατάλληλη για σαλάτες ή γεμιστά ή ρυζότο), ενώ η άσπρη ‘χυλώνει’ καλύτερα (πιο κατάλληλη για σούπες και για πρωινό). Το κινόα μαγειρεύεται όπως το ρύζι και τα άλλα δημητριακά. Βάζουμε ένα μέρος κινόα στην κατσαρόλα, αφού το ξεπλύνουμε καλά, προσθέτουμε νερό (ή ακόμα καλύτερα σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο), ώστε να καλύψει την επιφάνεια ένα με δύο εκατοστά. Θέλει βράσιμο σε χαμηλή φωτιά και όχι για πολύ χρόνο. Αν χρειαστεί στη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Υπάρχει και αλεύρι κινόα, που μπορούμε να το προσθέσουμε σε μπισκότα ή κέϊκ, αλλά και νιφάδες για το πρωϊνό με γάλα και ξηρούς καρπούς. Επιφυλάσσομαι για περισσότερες συνταγές με το σούπερ κινόα…