
γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μια θαυματουργή τροφή. Συγκεντρώνει τόσες πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που δεν μπορούμε να μην το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το κανονικό γιαούρτι, που φτιάχνεται με την καλλιέργεια της γιαούρτης. Ξέρετε εκείνο με την πετσούλα από πάνω. Τα άλλα είναι είτε επιδόρπια γιαουρτιού, είτε γιαούρτια που τους έχουν προστεθεί συμπυκνωμένες πρωτεϊνες γάλακτος (στόχος είναι η ενδυνάμωση των στερεών του γάλακτος για παραγωγή σφικτού γιαουρτιού, δημιουργία κρεμώδους υφής, υποκατάσταση των λιπαρών) ή άλλες πηκτικές ουσίες. Ακόμα και άμυλο μπορεί να έχει προστεθεί για να δώσει αυτή την πιο βελούδινη υφή. Φυσικά προτιμώ το βιολογικό πρόβειο ή ακόμα καλύτερα το κατσικίσιο, μιας και τα αγελαδινά γάλατα δεν είναι στο DNA μας νομίζω, αλλά και για άλλους πιο σημαντικούς λόγους που αφορούν τη θρέψη του οργανισμού (διαβάστε περισσότερα στο ενδιαφέρον άρθρο). Στενοχωριέμαι όταν βλέπω μαμάδες να κυνηγάνε τα μωρά για να φάνε αυτά τα παιδικά γιαούρτια, που μόνο γιαούρτια δεν είναι. Διαβάστε τις ετικέτες, μην αγοράζεται άκριτα. Πρέπει να ξέρετε τι δίνεται στο παιδί να φάει νομίζοντας ότι θα το ωφελήσει.
Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση. Όλα αυτά τα τρόφιμα βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, περιορίζουν την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και γενικά μειώνουν τις φλεγμονές του οργανισμού.
Υπάρχουν λοιπόν πολύ λόγοι για να τρώει κανείς γιαούρτι:
Σαν τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση είναι πιο ευκολεχώνευτο από το γάλα. Η ζύμωση βοηθά στην απορρόφηση της λακτόζης (σάκχαρο του γάλακτος), ειδικά σε άτομα που έχουν μειωμένη λακτάση. Τα ένζυμα που δημιουργούνται από τη ζύμωση, ‘χωνεύουν’ μερικώς την καζεϊνη (πρωτεϊνη γάλακτος) κάνοντας πιο εύκολη την απορρόφηση και πιο εύκολη τη χώνεψη της. Η ίδια διαδικασία έχει από πριν διασπάσει τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, δύο σάκχαρα που απορροφούνται πιο εύκολα από ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη.
Το γιαούρτι περιέχει βακτήρια που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Φαίνεται πως αυτά τα ‘καλά’ βακτήρια απενεργοποιούν κάποιες βλαβερές ουσίες που βρίσκονται στο έντερό μας, πριν γίνουν καρκινογόνες. Στην προστασία του εντέρου συμβάλει και το γεγονός της υψηλής περιεκτικότητας του γιαουρτιού σε ασβέστιο. Bοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και των βιταμινών των συμπλέγματος Β από τον οργανισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια που πολεμούν κάθε μόλυνση που προσβάλει τον οργανισμό.
Για τα παιδιά είναι μια ισσοροπημένη πηγή πρωτεϊνών, λιπαρών, υδατανθράκων και ιχνοστοιχείων, έχοντας μάλιστα και μια φιλική υφή. Πολύ παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωση γιαουρτιού την περίοδο της ανάρρωσης από συμπτώματα διάρροιας. Φτάνουν 220γρ γιαουρτιού για να δώσουν 450mg ασβεστίου, δηλαδή τη μισή ποσότητα από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ένα παιδί και 30% με 40% για ένα ενήλικα.
Με λίγο μέλι από πάνω, με δημητριακά, με φρούτα τι καλύτερο πρωϊνό η σνάκ για μικρούς και μεγάλους. Μέσα σε smoothies, σαν ρόφημα, όπως το αριάνι (κρύο ρόφημα γιαουρτιού με νερό) , σε dressing για τη σαλάτα, σε σούπες κρύβεται ωραιότατα, σε κέίκ, σε μπισκότα, σε γλυκά και φυσικά σε μαρινάδες.
Επιφυλάσσομαι για τη συνταγή του σπιτικού γιαουρτιού…