
σπιτικη πραλινα φουντουκιου - μερεντα
Αν σας έλεγα πως θα δώσω στο παιδί σας να φάει ένα γλυκό φτιαγμένο με μπόλικη ζάχαρη, φυτικά έλαια (χωρίς να σας αναφέρω ποια, αγνώστου προελεύσεως και μην πάει ο νους σας στο ελαιόλαδο), ορό γάλακτος ή γάλα σε σκόνη, αποβουτυρωμένο κακάο (γιατί έτσι γίνεται πιο φθηνό το προϊόν αφού αντικαθιστούν με φθηνά φυτικά έλαια), φουντούκια και λεκιθίνη σόγιας (μεταλλαγμένης ή όχι), δεν νομίζω πως θα αισθανόσασταν πολύ καλά. Το μόνο που θα σας παρηγορούσε θα ήταν τα φουντούκια. Ε δεν θέλει και πολύ σκέψη για τι θα τρατάριζα το πιτσιρίκι σας! Πραλίνα φουντουκιού ή κατά το πιο εμπορικό και επικρατέστερο όταν αναφερόμαστε σε αυτή μερέντα (ή νουτέλα κατά το ξενόφερτο).
Όλοι ή αν όχι όλοι οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει με το συγκεκριμένο σνάκ. Ψωμί αλειμμένο με μερέντα, ακόμα και οι πιο αυστηρές μαμάδες της γενιάς τωνγονειών μας, επέτρεπαν στα παιδιά τους, έστω και σπάνια. Η γεύση λοιπόν σε όλους γνωστή. Όμως τώρα θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το συγκεκριμένο προϊόν από όποια εταιρεία και αν παρασκευάζεται είναι μια πολύ άχρηστη τροφή. Θελκτική δεν λέω, εξάλλου σοκολατένια γεύση έχει άλλα από υλικά ...
Μια εναλλακτική επιλογή σκέφτηκα θα υπάρχει. Το ψάξιμο με οδήγησε σε συνταγές σπιτικές κατά το όνομα, αλλά με υλικά που λίγα πράγματα γλυτώνεις από άποψη διατροφική. Ζαχαρούχα γάλατα, μαργαρίνες, ζάχαρη, σοκολάτες γάλακτος, κρέμα γάλακτος κλπ. Θέλω κάτι λιγότερο γλυκό με ένα πιο υγιεινό γλυκαντικό, με πιο αθώα υλικά που να μπορεί να τρώγεται από μικρούς και μεγάλους. Μια πιο ‘αληθινή’ πραλίνα φουντουκιού. Που μπορεί να μην έχει τη σούπερ βελούδινη υφή και την πολύ γλυκειά γεύση, αλλά ξέρουμε ότι όταν την τρώμε παίρνουμε θρεπτικά στοιχεία γα τον οργανισμό μας και δεν τον φορτώνουμε με κενές θερμίδες.
Όλα ξεκίνησαν με τα φουντούκια. Τα έβαλα να μουλιάσουν από βραδύς σε νερό με λίγο αλάτι. Αυτή η προετοιμασία γίνεται σε όλους τους ξηρούς καρπούς για να φύγει το φυτικό οξύ που περιέχουν. Το φυτικό οξύ προσδένεται ισχυρά σε ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, σίδηρος και ο ψευδάργυρος, δυσκολεύοντας τη διαδικασία απορρόφησης τους από τον οργανισμό. Επίσης, οι αναστολείς ενζύμων που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους αναστέλλουν την επίδραση των φυσικών ενζύμων, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δουλεύει πιο σκληρά για να χωνέψει αυτά τα τρόφιμα.
Αν δεν σας παίρνει ο χρόνος για τέτοιες διαδικασίες μην στεναχωριέστε κάντε τουλάχιστον τα υπόλοιπα. Τα στεγνώνουμε – ψήνουμε στο φούρνο έτσι και αλλιώς για αυτή τη συνταγή, για να καβουρδιστούν και λιγάκι. Αν δεν σας αρέσει η γεύση τους όταν καβουρδίζονται αφήστε τα πιο λίγη ώρα. Τα υλικά που θα συνοδέψουν τα φουντούκια, μέλι, λάδι καρύδας ή βιολογικό βούτυρο, κακάο, φυσική βανίλια και λίγο γάλα (αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε και με γάλα από αμύγδαλο). Στο μπλέντερ και έτοιμη η πραλίνα φουντουκιού με όλα της τα καλά. Δεν έχει τίποτα το ανθυγιεινό. Ίσα ίσα έχει όλα τα ευεργετικά για τον οργανισμό μας θρεπτικά από τα φουντούκια (πλούσια σε φυτικές ίνες, μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι λινελαϊκό οξύ που βοηθούν την υγεία της καρδιάς, σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και άλλα πολλά και καλά), το λάδι καρύδας (περισσότερα εδώ) και το κακάο με τα πολλά του αντιοξειδωτικά και όχι μόνο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρους κόκκους κακάο (θα τους βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων) και να τους αλέθετε εκείνη την ώρα. Εγώ τους αλέθω σε ένα μικρό αλεστήρι του καφέ. Τους προτιμώ γιατί είναι πιο έντονη η γεύση του κακάο, πιο θρεπτικοί ακόμα από το ήδη αλεσμένο - συσκευασμένο κακάο. Ίσως για τα παιδιά που ήδη έχουν μάθει στις σοκολάτες του εμπορίου να είναι μια πιο έντονη γεύση κακάο που να μην τους αρέσει ιδιαίτερα.
Όταν φτιάχνεται την πραλίνα μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσαρμόσετε στα γούστα σας τη γλυκήτητά της με την ποσότητα του μελιού και τη ρευστότητά της με την ποσότητα του γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε. Τρώγεται και σκέτη ή πάνω σε ψωμάκι. Αν χρησιμοποιήσουμε τη φαντασίας μας, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε γλυκά. Μια τάρτα ας πούμε σοκολάτας (ωραία ιδέα για το μέλλον…). Εννοείτε πως μπορούν τα παιδιά όλων των ηλικιών να τη φτιάξουν και μόνα τους (εννοείται με την επίβλεψη των γονειών), πατώντας μόνο το κουμπί του μπλέντερ.
Το μόνο που έχετε να ψάξετε είναι να βρείτε το ψωμάκι που θα τη συνοδέψετε, αλλιώς τρώγετε και με το κουτάλι….