μπισκοτα με μελι, αμυγδαλα & ελαιολαδο
Σε συζητήσεις με μαμάδες για τη διατροφή των παιδιών μας πάντα προκύπτει η συζήτηση για τα γλυκά και τα σνάκ. Μας απασχολεί και με το δίκιο μας θα έλεγα το θέμα. Μιας και από τη μία η ζάχαρη είναι επιβαρυντική το ξέρουμε και από την άλλη πώς να το κάνεις όλοι μας ένα γλυκάκι το θέλουμε. Είναι λιχουδιά τα άτιμα!
Βέβαια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι όλα τα γλυκά δεν είναι ίδια. Επίσης, ότι τα γλυκά που κυκλοφορούν και ειδικά σε μορφή σνάκ, είναι τις περισσότερες φορές κακής ποιότητας. Πιστέψτε με στα περισσότερα γλυκά σνάκ το λιγότερο αμαρτωλό από τα συστατικά που περιέχουν είναι η ζάχαρη. Τι φυτικά έλαια αγνώστου προελεύσεως, τι απομιμήσεις σοκολάτας, τι λεκιθίνες, τι αρώματα, τι χρωστικές, τι Ε και άλλα πονηρά.
Σε τέτοιες κουβέντες έχω ακούσει διάφορες απόψεις. Όπως: τους επιτρέπω να τρώνε γλυκά μόνο το Σαββατοκύριακο, δεν φτιάχνω γλυκά στο σπίτι για να μη βρίσκουν τα παιδιά να τρώνε, επιλέγω να φάνε συγκεκριμένες ποσότητες, ότι και να κάνω εγώ σαν μαμά, έρχεται ο παππούς και η γιαγιά και κάνουν τους κανόνες να εξαφανίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Όλα αυτά ισχύουν και κάθε οικογένεια βρίσκει το δικό της τρόπο να προστατέψει τα παιδιά της, αν το θέλει, από την υπερκατανάλωση της ζάχαρης.
Η δική μου αντιμετώπιση έχει ως εξής. Προσπαθώ να μη δαιμονοποιώ τροφές μέσα από τη συμπεριφορά μου και τους κανόνες διατροφής. Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό προκαλούνται αντιδράσεις και συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί στην αντίθετη πλευρά από την επιθυμητή. Επιλέγω να φτιάχνω σπιτικά γλυκά και σε μορφή σνάκ, που θα έχω τον έλεγχο των πρώτων υλών που χρησιμοποιώ. Σε αυτό με οδήγησε η σκέψη πως το γλυκό δεν θα το γλιτώσουμε από κάποια ηλικία και μετά. Οπότε καλύτερα να εκπαιδεύσω τον ουρανίσκο του να επιλέγει και να αναγνωρίζει τις πιο ποιοτικές γεύσεις και να φτάσει σε ένα σημείο που να τα απορρίπτει μόνος του.
Χρησιμοποιώ μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα, ζάχαρη καστανή ή rapadura (ανεπεξέργαστη ζάχαρη), σοκολάτα κουβερτούρα βιολογική, για τα αρτοσκευάσματα αλεύρι ολικής αλέσεως μαζί με λευκό, προζύμι, γιαούρτι και φυσικά ελαιόλαδο ή βούτυρο βιολογικό όταν χρειάζεται.
Έτσιι προέκυψαν οι μπάρες δημητριακών, τα σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, τα πονηρά τρουφάκια, η κρέμα σοκολάτας με αβοκάντο, το κέϊκ με αχλάδι, γλυκάκι με φράουλες, τα σοκολατένια μάφιν με ελαιόλαδο, τα σπιτικά μηλοπιτάκια, το αρωματικό ρυζόγαλο, η καλοκαιρινή τούρτα με ξηρούς καρπούς & φρούτα, τα κουλουράκια με πετιμέζι,το σπιτικό παγωτό και η σημερινή συνταγή, μπισκότα με μέλι και αμύγδαλα.
Όσο μεγάλωνε ο Μιχαήλ, φρόντιζα όταν μιλούσαμε για το φαγητό να αποδίδω στις τροφές και στα φαγητά τις θετικές διατροφικές τους ιδιότητες, με απλά λόγια. Μια γενική διάκριση που συνέβαλε στο να καταλάβει είναι ότι υπάρχουν τροφές που μας βοηθάνε να μεγαλώσουμε και να είμαστε υγιής και τροφές, όπως τα γλυκά, που τις τρώμε απλά γιατί μας αρέσει η γεύση τους. Περάσαμε και σε πιο ειδικές πληροφορίες κάποια στιγμή. Όπως για παράδειγμα το κρέας μας βοηθά να είμαστε δυνατοί, τα λαχανικά και τα φρούτα να πολεμάμε τα μικρόβια και να κάνουμε πιο εύκολα τα κακά μας, ενώ το παγωτό το τρώμε γιατί απολαμβάνουμε τη γλυκιά του γεύση. Προς το παρόν η υπάρχουσα στρατηγική έχει αποδώσει. Για το μέλλον βλέπουμε τι θα σκαρφιστώ για να αντιμετωπίσω τα σθεναρά επιχειρήματα στις διαπραγματεύσεις για λίγο παγωτάκι ακόμα…...
Για τη σημερινή συνταγή τι να πω, μιλάνε τα υλικά της. Το μέλι είναι μια σούπερ τροφή με πολλές ευεργετικές διατροφικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το καλύτερο φυσικά είναι να την καταναλώνουμε ωμή. Όμως εγώ τη χρησιμοποιώ σε κάποια γλυκά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Ξέρω πως χάνει ένα μέρος των πολύτιμων συστατικών του, αλλά το προτιμώ. Στη συγκεκριμένη συνταγή τα ίδια περίπου υλικά που έχω χρησιμοποιήσει και σε άλλες συνταγές για να φτιάξω μια τελείως διαφορετική παρασκευή (όπως τις μπάρες) , μεταμορφώνονται σε ένα τραγανό και μελένιο μπισκότο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε σε συνταγές, για αρτοσκευάσματα κυρίως, τη ζάχαρη με το μέλι. Θα πρέπει όμως για να έχουν τα πειράματα μας επιτυχία να λάβουμε υπόψη τα εξής:
- για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης, αντικαθιστούμε με το 1/2 ή 1/3 φλυτζανιού με μέλι
- χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κατά 10 με 15 βαθμούς (δηλαδή από τους 180ºC στους 170ºC).
- μειώνουμε τα υγρά της συνταγής μας κατά ¼ του φλυτζανιού, για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης που αντικαθιστούμε.
- σε κάποιες συνταγές η ζάχαρη παίζει κάποιο ρόλο στην υφή, οπότε δεν θα ήταν κακή ιδέα για αρχή να ξεκινήσετε με μισή ποσότητα ζάχαρης και μισή μέλι.
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δοκιμάστε. Λίγη απενοχοποίηση πάντως με τα γλυκά δεν βλάπτει. ‘Παν μέτρον άριστον’ είναι η βασική αρχή και ας πορευτούμε όλοι αναλόγως….
μπισκότα με μέλι, αμύγδαλα & ελαιόλαδο
υλικά (για 24 μπισκότα)
|
1 φλυτζάνι |
|
2 φλυτζάνια |
|
μια πρέζα μικρή |
|
115γρ |
|
½ φλυτζάνι |
|
½ φλυτζάνι |
|
εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Αλέθουμε τα αμύγδαλα με ένα πολυκόφτη ή μπλέντερ, να μην γίνουν σκόνη. Αλέθουμε και τις νιφάδες βρώμης.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, το αλάτι και τις νιφάδες βρώμης. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε πρώτα το ελαιόλαδο και μετά το μέλι και ανακατεύουμε με μια κουτάλια ή σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
- Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα απλώνουμε στο αντικολλητικό χαρτί.
- Με το δάχτυλό μας ή με το πίσω μέρος από ένα μικρό κουταλάκι κάνουμε μια λακουβίτσα στο μπισκότο μας. Στη λακουβίτσα αυτή βάζουμε λίγη μαρμελάδα ή ένα αμύγδαλο, καρύδι ή ένα κομμάτι κουβερτούρα.
- Ψήνουμε τα μπισκότα μας για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται αεροστεγώς κλεισμένα για αρκετές μέρες.