βούτυρο ή λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας, ή βούτυρο καρύδας όπως συνηθίζεται να λέγεται, προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων. Στο παρελθόν είχε ενοχοποιηθεί για τη μεγάλη περιεκτικότητα του σε βλαβερά κορεσμένα λιπαρά, πράγμα το οποίο πλέον σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει δεν ισχύει.  

Το λάδι καρύδας είναι μια θαυμάσια τροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι βιολογικό λάδι καρύδας ανεπεξέργαστο, παρθένο, ψυχρής έκθλιψης (με την ένδειξη raw, δηλαδή ωμό). ‘όπως δηλαδή και το δικό μας ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Το πρώτο και βασικό πλεονέκτημα για το λάδι καρύδας είναι η ίδια του η σύνθεση. Παρά τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την καρδιά. Τα λιπαρά του βοηθούν στον έλεγχο της χολεστερίνης, της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης (δηλαδή της ανάπτυξης βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών).

Πως γίνεται αυτό; Με απλά λόγια όπως το κατάλαβα μετά τη σχετική μελέτη. Τα έλαια και τα λίπη αποτελούνται από λιπαρά οξέα. Αυτά κατατάσσονται με βάση δύο κριτήρια, τον κορεσμό (σε ακόρεστα ή κορεσμένα - μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και το μοριακό μήκος και μέγεθος της αλυσίδας άνθρακα σε κάθε λιπαρό οξύ (σε λιπαρά οξέα μικρής, μεσαίας και μεγάλης αλυσίδας).

Που είναι τώρα το μυστικό για το λάδι καρύδας. Η αλυσίδα του λαδιού καρύδας είναι μεσαία, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των λιπαρών που καταναλώνουμε (κορεσμένα ή ακόρεστα) που έχουν μακριές αλυσίδες λιπαρών οξέων. Γιατί είναι σημαντικό το μέγεθος της αλυσίδας, γιατί το σώμα μας αντιδρά και μεταβολίζει κάθε λιπαρό οξύ διαφορετικά ανάλογα με το μέγεθος της αλυσίδας του. Με τον τρόπο αυτό τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, όπως της καρύδας, επηρεάζουν θετικά τη χοληστερόλη και μας θωρακίζουν ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, διασπώνται γρήγορα από το σώμα, έτσι δεν αποθηκεύονται σαν σωματικό λίπος, βελτιώνουν το μεταβολισμό. Χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας και μειώνουν την κόπωση. Είναι σημαντικό κάποιες φορές να κατανοούμε τους μηχανισμούς του σώματος μας, για να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές τροφών στην καθημερινότητά μας. 

Σημαντικό για το λάδι καρύδας είναι και το λαυρικό οξύ που περιέχει, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε μονολαυρίνη, μια ουσία αρκετά τοξική για ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Η ουσία αυτή διαβάλλει τις λιπιδικές τους μεμβράνες και με τον τρόπο αυτό τα καταστρέφει. Να λοιπόν η αντιμικροβιακή δράση του ελαίου καρύδας, η ενίσχυση του ανοσοποιητικό μας συστήματος και η μείωση των ασθενειών. Τη μαγική μονολαυρίνη δεν μπορεί να τη συνθέσει το σώμα μας χωρίς το λαυρικό οξύ. Το συγκλονιστικό είναι ότι η άλλη μοναδική πηγή λαυρικού οξέος είναι, πιο άλλο, το μητρικό γάλα. Γι’ αυτό τα βρέφη που θηλάζουν είναι προστατευμένα από ιούς. Αποκαλυπτικό!

Η λίστα των ωφελειών είναι μεγάλη. Πλούσιο σε  βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, έχει αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και το συκώτι, βοηθά στην απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο και μαγνήσιο και άλλα πολλά.

Δεν οξειδώνεται, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές πήζει και μοιάζει σαν βούτυρο, ενώ όσο οι θερμοκρασίες μεγαλώνουν λιώνει και μοιάζει περισσότερο σαν λάδι.

Χρησιμοποιήστε το στα κέϊκ, στα μπισκότα, αντί για βούτυρο. Οι συνταγές πολλές και ενδιαφέρουσες. Αν θέλετε σε μια συνταγή σας να το χρησιμοποιήσετε, προσέξτε να βάλετε περίπου 25% λιγότερη ποσότητα από αυτή που ορίζει η συνταγή στην ποσότητα του βουτύρου, γιατί είναι πιο συμπαγές και περιέχει λιγότερο νερό. Τα κεϊκ και τα μπισκότα γίνονται πιο τραγανά, πιο μαστιχωτά και φυσικά φορτωμένα με μια σούπερ τροφή.

Πηγές